Deze aandoeningen zijn slecht voor uw botten

Het skelet is een onmisbaar onderdeel van uw lichaam. Het wordt gevormd door ongeveer 208 botten, die ervoor zorgen dat u rechtop kunt staan en bewegen. Daarnaast beschermt het skelet de tere organen. Dat doet de schedel bijvoorbeeld met de hersenen en de ribbenkast met de longen en het hart. Het is dan ook belangrijk om het skelet een leven lang gezond en sterk te houden. Artrose, osteoporose en reumatoïde artritis kunnen serieuze schade aan uw botten toebrengen. Maar er zijn meer aandoeningen die uw beendergestel kunnen aantasten.

Osteoporose

Maar liefst één op de drie vrouwen en één op de zeven mannen boven de 60 jaar krijgt te maken met osteoporose of botontkalking. De botten worden zwak en kunnen gemakkelijk breken. Fracturen treden het meest op aan de polsen, heupen en ruggenwervels. Osteoporose is een sluipende aandoening. Je hebt pas in de gaten dat de botten brozer en dunner worden op het moment dat u iets breekt. Daarom is het verstandig voor vrouwen en mannen boven de 60 om in het ziekenhuis een botdichtheidsmeeting uit te laten voeren. Meer bewegen helpt om uw botten sterk te houden. Ook is het belangrijk om voor een goede inname van Calcium, Vitamine D3 en Vitamine K3 te zorgen. Bij ernstige osteoporose kunnen sommige medicijnen het verlies aan botweefsel vertragen. Het advies is ook om te werken aan een betere lichaamsbalans en spierkracht, zodat ongewenste valpartijen voorkomen kunnen worden.

Osteopetrose

Osteopetrose klinkt misschien als het tegenovergestelde van osteoporose. Dat zou je wel verwachten, omdat bij deze zeldzame aandoening – ook wel marmerbeenziekte genoemd – de botdichtheid juist toeneemt. De botten zijn echter niet sterker. In werkelijkheid worden ze zwakker, waardoor ze gemakkelijker breken. Door de verhoogde botdichtheid wordt ook het beenmerg verdrongen. Doordoor heeft uw lichaam moeite met het bestrijden van infecties, het vervoeren van zuurstof en het onder controle houden van bloedingen. De behandeling van osteopetrose bestaat uit medicijnen, hormoontherapie en soms een operatie.

Osteonecrose

Bij osteonecrose (botnecrose, Avasculaire necrose) is de bloedtoevoer naar één of meerdere botten onderbroken. Daardoor sterft het botweefsel af. Deze aandoening komt het meest voor na een breuk van de heup, arm, knie of schouders. Ook sommige medicijnen – met name prednison en middelen tegen botontkalking – kunnen osteonecrose als bijwerking hebben. Dit kan leiden tot pijn en moeite hebben met bewegen. In veel gevallen is een operatie noodzakelijk. Het aangetaste deel van het bot wordt dan vervangen door een transplantaat.

Diabetes type I

Bij deze aandoening maakt uw lichaam geen of te weinig insuline aan. Dit is een hormoon dat helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Bij diabetes type I kunnen ook de botten verzwakken. Artsen weten nog niet precies waarom. Wel is bekend, dat zonder voldoende insuline de botten minder goed groeien.

Lupus

LupusLupus is een auto-immuunziekte, waarbij het afweersysteem de gezonde cellen van de huid, organen en vaak ook gewrichten aanvalt. De meest voorkomende symptomen zijn spierpijn, koorts, vermoeidheid, huiduitslag, haaruitval en pijnlijke gewrichten. Ook hebben patiënten meer kans op het ontwikkelen van osteoporose – en dus botbreuken – door het langdurig gebruik van prednison. Dit risico kan verminderd worden door dit medicijn in combinatie met Calcium, Vitamine D3 en Vitamine K2 te gebruiken.

Artrose

Bij artrose slijt het kraakbeen in de gewrichten. Dit gaat veelal gepaard met pijn, stijfheid en zwelling. Na verloop van tijd kan ook de stand van de botten blijvend veranderen. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de vingers krom komen te staan, uw rug en nek scheefstand gaan vertonen, een lengteverschil ontstaat tussen beide benen of dat u O- of X-benen krijgt. Minimaal een half uur per dag wandelen, zwemmen of fietsen kan helpen de pijn en stijfheid te beteugelen. Verder is het belangrijk om iets te doen aan de overtollige kilo’s, omdat deze extra zwaar op de gewrichten drukken.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is net als lupus een auto-immuunziekte. Het is bekend dat zowel mannen als vrouwen met deze reumatische aandoening een grotere kans op botontkalking hebben. Dit wordt secundaire osteoporose genoemd. De botten worden brozer en dunner als gevolg van de ziekteactiviteit of een behandeling met corticosteroïden.

Coeliakie

BroodWanneer u last heeft van coeliakie, dan kunt u geen gluten verdragen. Dit zijn eiwitten die in tarwe, rogge, gerst en spelt voorkomen. Ze kunnen het slijmvlies van de dunne darm beschadigen. Dit maakt het voor uw lichaam moeilijker om voedingsstoffen te absorberen. Dus ook de belangrijke bouwsteen voor uw botten: calcium. Daarom hebben patiënten die aan deze aandoening lijden vaak zwakke botten.

Osteogenesis imperfecta

In Nederland lijden ongeveer 1200 mensen aan de zeldzame bindweefselaandoening Osteogenesis imperfecta (OI). Het meest opvallende kenmerk van deze aangeboren ziekte is de grote breekbaarheid van de botten. Osteogenesis imperfecta betekent dan ook letterlijk ‘onvolmaakte botten’. Een ander symptoom van deze aandoening is vervorming van de botten. Patiënten hebben vaak ook last van gehoorverlies, ademhalingsproblemen en blauw oogwit. Deze ziekte kan nog niet genezen worden.

Hyperthyreoïdie

Dit is een te snel werkende schildklier. Daardoor maakt dit orgaan te veel hormonen aan die lichamelijke en geestelijke processen versnellen. Dit kan zorgen voor een vermoeid, beverig en wankel gevoel. U gaat meer zweten en slechter slapen. Bij hyperthyreoïdie neemt ook het verlies van botweefsel toe. Soms kan uw lichaam dit niet snel genoeg vervangen en dan kunt u last van osteoporose krijgen. Uw arts kan helpen om met medicijnen de hormoonspiegels weer op een gezond niveau terug te brengen.

Rookverslaving

rokenNicotine kan de bloedtoevoer naar uw botten afknijpen. Dit kan leiden tot zwakkere botten. Dit probleem doet zich in het bijzonder voor in de wervelkolom, die normaal gesproken al niet veel bloed krijgt. Stoppen met roken is dus een belangrijke maatregel om uw botten en ruggenwervelschijven te sparen!

Botziekte van Paget

Bij deze aandoening is er een ontsteking in het bot aanwezig. Daardoor wordt dit harde weefsel sneller dan normaal opgebouwd en afgebroken. Dit gebeurt echter niet zo zorgvuldig. Dit resulteert in ruwer, minder stevig en vervormd bot. De botziekte van Paget is een zeldzame ziekte die vooral in de botten van de benen, schedel, bekken of wervelkolom kan optreden. Meestal is deze aandoening pijnlijk. Wanneer deze ziekte uw schedel treft, kan dit leiden tot gehoorverlies. De oorzaak van de botziekte van Paget is nog niet bekend, maar men vermoedt dat genen een rol spelen.

Vragen aan orthopeed Jan Ide de Jong

Hieronder een selectie van vragen over aandoeningen bij de botten die orthopeed Jan Ide de Jong heeft ontvangen én beantwoord. Staat uw vraag er niet bij en moet deze écht beantwoord worden door een arts?
Stel dan direct uw vraag aan orthopeed Jan Ide de Jong over aandoeningen bij de botten of een andere aandoening.

Bloedverdunners

Sinds 1991 heb ik de auto-immuunziekte SLE (Lupus), APS en osteonecrose in mijn schouder. Ik gebruik veel medicijnen en bloedverdunners. Mijn vraag is of er ook een andere oplossing is voor een operatie aan mijn schouders. Dat is best een risico met bloedverdunners.
Bij veel klachten en veel osteonecrose zijn er niet veel opties behalve een operatie. Bloedverdunners verhogen het risico niet.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Osteoporose"

Download nu gratis het boekje ‘Osteoporose: alles over de stille bottenroof’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen