Dit moet u lezen als u uw huisdier niet wil laten verzekeren

“Mijn hond of kat verzekeren? Nee, ik stop elke maand wel twee tientjes in een potje voor het geval mijn huisdier wat overkomt.” Is dit voldoende? Nee, als uw huisdier écht een groot medisch probleem krijgt, dan kunt u met torenhoge rekeningen van de dierenarts worden geconfronteerd. Zoals in het geval van Bearded collie Nikki die al negen maanden zware medische behandelingen ondergaat.

Dit moet u lezen als u uw huisdier niet wil laten verzekeren

In Nederland is naar schatting vier procent van de honden en katten verzekerd tegen ziektekosten. Dit cijfer ligt flink lager in vergelijking met bijvoorbeeld Groot-Brittannië (20 procent) en Scandinavië (75 procent). De maandelijkse premie in ons land ligt tussen de 15 en 30 euro per maand. Volgens hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn Eugène Mathijssen is zo’n bescheiden investering zeker zinvol. Hij wordt sinds september 2021 bedolven onder de rekeningen van de dierenarts, die gelukkig grotendeels door de dierenverzekering worden gedekt. “Dit kan iedereen met een hond of kat overkomen”, waarschuwt hij.

Dit kan er allemaal misgaan

Het leven van onze huisdieren gaat gepaard met onzekerheden. U kunt niet voorspellen of uw hond of kat iets vervelend gaat overkomen én hoeveel dat gaat kosten. Een dierenverzekering beschermt u dan tegen onverwachte kosten van de dierenarts. Zo kunnen puppy’s een aansteker doorslikken en kittens tijdens het klimmen een lelijke val maken. En veel huisdieren kunnen bij het ouder worden gewrichtsklachten ontwikkelen, waardoor ze langdurig behandeld moeten worden door de dierenarts. De kosten kunnen soms flink oplopen.
Dit zijn de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen bij huisdieren:
Artritis bij honden
Artrose bij honden
Elleboogdysplasie (ED) bij honden
Artritis bij katten
Artrose bij katten
Elleboogdysplasie (ED) bij katten

Bacteriële infectie

Eugène Mathijssen weet er inmiddels alles van dat een langdurige medische behandeling flink in de papieren kan lopen. In september 2021 ging hij met zijn Bearded Collie Nikki naar de dierenarts, omdat ze mank liep met haar linkerpoot. Daar bleek dat haar lichaamstemperatuur boven de 41 graden lag en dat al haar gewrichten opgezwollen waren. Nikki moest met spoed opgenomen worden in een dierenkliniek. Daar werd ze direct aan het infuus gelegd met pijnstilling. Na een paar dagen kwam de uitslag van de bloedtest binnen. Nikki had Anaplasma, een bacteriële infectie die wordt overgedragen door teken. Na een week was ze dankzij de antibiotica en Prednison zo opgeknapt dat ze weer naar huis mocht. De weken daarna herstelde Nikki zich goed. Verdere controles waren niet meer nodig. Het enige wat nog restte, was het betalen van een rekening van 2400 euro. Maar dat bleek nog maar het begin te zijn…

Reumatische aandoening

Twee maanden later keren de klachten terug. Nikki wordt weer opgenomen in de dierenkliniek. Daar treffen ze op haar elleboog een enorm abces aan dat bij een lichte aanraking van de arts openbarst. De wond wil niet genezen. De chirurg denkt aan amputatie. Maar op aandringen van de dierenarts wil hij toch een operatieve poging wagen. De vier uur durende operatie verloopt succesvol, maar Nikki blijft hoge koorts houden. De dierenarts vermoedt een auto-immuun probleem. En nog een paar weken later geeft een bloedtest uiteindelijk prijs wat er nu precies met haar aan de hand is. Het gaat om Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Een reumatische aandoening die overal in het lichaam ontstekingen kan veroorzaken. Niet alleen aan de gewrichten, maar ook aan de huid en organen. De rekening: ruim 7000 euro voor operatie, opname, medicijnen…

Mager potje

Nikki zal haar leven lang medicijnen moeten gebruiken en onder strenge controle van de dierenarts moeten blijven staan. Dus de stroom van rekeningen van de dierenkliniek blijft aanhouden.
Daar waarschuw ik andere hondeneigenaren regelmatig voor. Vaak krijg ik als reactie dat ze het niet nodig vinden om hun hond te verzekeren, maar maandelijks 25 euro in een potje stoppen,” zegt Eugène Mathijssen. “Dan reken ik het ze even voor. Nikki is zes jaar. Dat betekent dat er op deze manier 1800 euro voor een behandeling bij de dierenarts gereserveerd zou zijn. Dat is onvoldoende als je hond écht een serieus medisch probleem krijgt. De kosten kunnen – zoals in mijn geval – wel eens oplopen tot ver boven de 10.000 euro. En als je maandelijks 25 euro reserveert, waarom geef je die dan niet gewoon uit aan een goede dierenverzekering? Dan ben je wel verzekert tegen onverwachte kosten.” Hij voegt eraan toe: “In mijn geval is ongeveer 80 procent van de kosten vergoed door de dierenverzekering. Er is ook een maximaal bedrag dat wordt uitgekeerd per verzekeringsjaar. Kom je daarboven, dan zijn deze kosten voor eigen rekening.” En waarschuwt hij: “Bij veel klinieken moet je eerst de rekening voldoen voordat ze gaan opereren. Gelukkig zijn er ook dierenziekenhuizen die pas na de behandeling met de rekening komen en bereid zijn om een afbetalingsregeling te treffen.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen